Sunday, January 30, 2005

Tri najvece vrednosti srpskog naroda

Sv. Nikolaj Srpski (Velimirovic)

Prva je vrednost Bog.

Druga je vrednost Kralj.

Treca je vrednost Dom.

Bog je iznad svega i svakoga, nesravnjiv ni s kim, nephodan svakom zivom bicu. Zato je nas narod izrekao rec: Bez Boga ni preko praga.

Kralj je miropomazanik Bozji. On je glavni nosilac vlasti u drzavi. Kao sluga Bozji on vlada po milosti Bozjoj. On je jemstvo jedinstva drzavnog. On je jemstvo pravde i pravice za sve graane svoje. On je symbol reda i poretka i sigurnost u zemaljskom carstvu, koje skola vezbanja u svim hriscanskim vrlinama, koje su uslov za graanstvo u Carstvu Bozjem, nebesnom i vecnom.

Dom je domace ognjiste, svetinja braka, porodica. Dom je osnovna celija narodne kosnice. Domace ognjiste je veza sa pretcima, sa prosloscu. Svetinja braka je zakon Bozji. Porodica je zakon srece i veza sa buducnoscu. Ognjiste, koje se ne gasi: grob koji se ne zaboravlja; kolevka koja utvruje nadu na buducnost - to je dom Srbinov. Bog je Car nad Carevima i Gospodar nad gospodarima. Njegovo je i nebesko i zemaljsko carstvo. On je Svedrzitelj. U Njegovoj je ruci sve: i zivot i zdravlje i razum i rodnost. Njemu se moramo svi pokloniti.

Kralj je gospodar carstva zemaljskog po milosti Bozjoj. Prvi po milosti Bozjoj pa onda i volji narodnoj. Kralja moramo svi postovati.

Dom je glavna i osnovna skola, koja sprema ljude za graane i zemaljskog i nebeskog carstva. Dom, srpski dom, moramo svi cuvati.

Nikad srpski narod nije bio bez ove tri najvece vrednosti: nikad bez Boga, nikad bez vladara, nikad bez doma. Niti je mogao biti, niti ce moci biti.

Istina, sve moze biti ali - naopako.

Ima nenormalnih ljuid danas u svetu, koji ispisuju na svojim zastavama ove tri reci kao svoja nacela: bez Boga, bez Kralja, bez braka! A to znaci isto sto i reci: mrak, haos, razvrat.

A zdrava dusa naseg naroda znala je i zna da nema zivota, ni reda, ni srece bez Boga, bez Kralja i bez doma.

Bez Boga - ni preko praga.

Bez Kralja - nista ne valja

Bez doma - sudba Sodoma.


0 Comments:

Post a Comment

<< Home