Thursday, February 03, 2005

ZA DEMOKRATIJU, STABILNOST, JEDINSTVO I KONTINUITET KROZ USTAVNU PARLAMENTARNU KRALJEVINU SRBIJU

Postoji vreme u zivotu naroda kada se hrabro i odgovorno mora suociti sa nasledjem proslosti i odbaciti breme predrasuda koje stoje na putu ostvarenja stabilnog i prosperitetnog drustva.
Republikansko drzavno uredjenje u mnogim drzavama funkcionise uzorno i podstice opsti razvoj politickog sistema i sloboda. U Srbiji, zaostavstina promasenog totalitarnog republikanskog uredjenja predstavlja tegobno nasledje vremena i ideologije koja se urusila pod tezinom sopstvenih iluzija i zloupotreba.
Zato je obnova Ustavne Parlamentarne Kraljevine Srbije veoma pozitivan cin koji tesko moze ignorisati bilo ko kome je stalo do demokratije, stabilnosti i buducnosti. Takva Srbija nece biti utemeljena na ideoloskoj zaslepljenosti, nacionalnoj i verskoj netrpeljivosti, na predrasudama poteklim iz pogresnih definicija i na nasledju netolerancije.
Kraljevina Srbija treba da bude moderna evropska Ustavna Parlamentarna Monarhija, kakve su danas sve drzave sa tom formom drzavnog uredjenja, u kojoj je Kralj simbol politicke stabilnosti, narodnog jedinstva i drzavnog kontinuiteta. U takvoj kraljevini Srbiji Vlada se formira na osnovu odluke parlamentarne vecine izabrane na slobodnim i demokratskim oiborima. Vlada upravlja zemljom u skladu sa poverenim mandatom i u okvirima ustavnih ovlascenja.
U licnosti Kralja drzava i narod postuju sopstvenu tradiciju i istoriju, u kojoj nalaze snagu i nadahnuce za buducnost. U Ustavu Kralj postuje sopstvene duznosti i ovlascenja i nalazi osnov za vladavinu utemeljenu na pravu, pravdi, slobodi, postovanju ljudskih prava i jednakosti. U Kralju i Ustavu narod ima zastitu svojih neotudjivih prava i trajnih interesa.
Kralj se ne bira, vec se postaje neposrednim i bezuslovnim nasledjem Kraljevske vlasti u Kraljevskom Domu Karadjordjevom, u liniji Kralja Petra Prvog, po nacelu prvorodstva, od oca na sina, iz generacije u generaciju. Kralj Srbije kraljuje po milosti Bozjoj i po volji narodnoj i ne podleze nicijem uticaju. Volju naroda jamci Ustav Kraljevine Srbije koji utvrdjuje osnovna prava i duznosti svih i svakoga u Srbiji. Vlada u Ustavnoj parlamentarnoj monarhiji upravlja po ovlascenju vecine gradjana sa pravom glasa, i voljom te vecine. Kralj brine za dobrobit svih gradjana, bez obzira na njihovu etnicku, versku ili politicku pripadnost. Kralj je iznad politike i deluje izvan svih stranaka. Pravo Kralja je da bude obavestavan od strane izabrane Vlade, da Vladu savetuje i da je upozorava ako i kada je to neophodno…
U Beogradu, 1. decembra 2003.
KRUNSKI SAVET
KRUNSKO VEĆE
KRUNSKI KABINET
PRAVNI SAVET

0 Comments:

Post a Comment

<< Home